Oesterman

Hoe werkt het?

U boekt bij ons een Oesterman en het aantal oesters, meestal rekenen wij gemiddeld 2 oesters pp. en in België 3 oesters pp..  Het hangt natuurlijk van het soort gezelschap af.
Wij kijken naar de afstand en hier berekenen wij vooraf de transportkosten voor uit. Wij komen met een busje met ingebouwde koeling en plaatsen graag onze bus zo dicht mogelijk bij het festijn op een parkeerplaats in de buurt, of op eigen terrein. Ook zorgen wij dat de lege oesterschelpen weer in onze bus verdwijnen en zo geen ongewenste luchtjes achter laten.

Wat kost een oesterman?

De kosten worden voornamelijk bepaalt door het soort oesters dat u wil laten serveren.
Wij werken graag met verschillende soorten oesters. U kunt allereerst kiezen voor het aantal oesters boven in de lijst. Bij 150 oesters kunt u bijvoorbeeld 3 verschillende oesters van 50 per soort boeken en betaalt u van ieder soort de 150 stuks prijs.
Het vakkundig openen van de oesters door “Uw oesterman”  is inbegrepen bij de prijs van de oesters.
De minimum afname bedraagt 100 oesters.
Omdat de oester een levend product is, kan deze lijst u niet vertellen welke oester op welk moment het lekkerst is. Het is aan te raden daarover contact op te nemen.

 

ex 9% BTW 100 st 150 st 300 st 600 st Ras Afkomst
Zeeuwse Creuse € 2,90 € 2,50 € 2,25 € 2,15 Hele jaar Japanse Spécial Oosterschelde Off-bottom
Zeeuwse Platte € 3,40 € 3,00 € 2,75 € 2,60 Okt t/m April Platte Grevelingen Bottom
Wild Atlantic  € 2,05 € 1,90 Hele jaar Fíne Ierland
Geay € 2,90 € 2,50 € 2,25 € 2,15 Hele jaar Spécial Frankrijk
Gillardeau € 3,40 € 3,00 € 2,75 € 2,60 Hele jaar Spécial Frankrijk
Salgrado € 3,40 € 3,00 € 2,75 € 2,60 Hele jaar Spécial Portugal
Mör € 3,45 € 3,05 € 2,80 € 2,65 Hele jaar Spécial Ierland

 (Als het bovenstaande onleesbaar is, kunt u het mobiele apparaat kantelen of klik hier.)

Iemand verrassen

U heeft vast wel eens een moment dat u echt niet meer weet wat u iemand moet geven voor iemands huwelijk, verjaardag of een opening van iemands bedrijf. Men is vaak erg verrast als er ineens een echte oesterman voor de deur staat op uw gewenste tijdstip. Je kan de klok er op gelijk zetten en wij staan al om de hoek, helemaal klaar voor het juiste moment.

Workshop

Bent u met 4 personen of met zijn 60e, de passie om alle weetjes en geheimen van de oesters te delen hebben wij erg veel schik in.
Het kan zijn dat u leert oestersteken of misschien leert u de enorme verschillen ontdekken. Maar wij kunnen ook onze oesterman samen laten komen met onze enige echte register vinoloog en wijnspijsspecialist Barbara Verbeek.

Zij kan ons ook vertellen welke wijn of Champagne bij welke oester past. Dit alles is dan wel de beroemde Natte Oestershow.

 


Hoe herken ik een goed gestoken oester

Soms kom je als oesterliefhebber in een goed visrestaurant met mooi weer en besteld u lekker een dozijn oesters. U kijkt naar de oester en ziet vaak toch dat het oestermes iets te vaak met de oester heeft gevochten en dat er niets meer van de structuur over is. Kortom, het vlees moet heel zijn.
De oester moet helemaal los zijn van de schelp zodat de schelp een glijbaan is en dat de oester in de mond kan verdwijnen.

Je laat de oester in je mond glijden en je laat de oester lekker door de mond gaan. Je mag er 2 a 3 maal opkauwen voor nog meer smaak.
Als er iets harts tussen je tanden zit kunnen het twee dingen betekenen.
1) Er zit een parel in de oester
2) Er zitten stukjes schelp langs je tanden te schuren en dat noemen wij gruis. De oesterman die gruis wilt verdoezelen zal zeggen dat je de oester in een keer moet doorslikken.
Maar alleen reigers slikken alles in een keer door..
Als je iets wilt proeven, moet je echt op de oester kauwen.

Na het eten van die oester, kijk je altijd nog even in de schelp. Je ziet de spier waar de oester aan de schelp vast zit. Als deze goed gestoken is, dan zal de spier helemaal mooi langs de schelp weg gesneden zijn.
Is dit niet het geval, dan kunt u een mesje pakken en het mooiste stukje vlees nog lossnijden van de schelp.
In België zie ik vaak echte oesterliefhebbers met hun nagel het laatste stukje wat de oesterman is vergeten uit de schelp te wippen en nog op te smullen.

Geschiedenis

25 jaar geleden zijn wij vrijwel direct begonnen met het inzetten van oestermannen.

Al snel kwamen wij er achter dat oestermannen niet echt altijd kwaliteit en kennis konden leveren.
Een vakman als oesterman was soms ver te zoeken.
Rond 2005 kwam er een soort wild groei van bedrijven die massaal studentes gingen verhuren als oesterman en als oestermeisjes. Hierdoor kwam de naam in een erg slecht daglicht en was onder de goede oesterstekers  dit fenomeen een doorn in het oog.
Ze waren het oestermes niet de baas en staken de oesters met veel gruis en leverden de oester af met kapot gestoken vlees.

Wij zijn rond 2010 in de organisatie gegaan van het NK oestersteken om het niveau van alle oestermannen en meisjes omhoog te krijgen.
In 2019 hebben wij de Oyster Opening World Cup naar Nederland gehaald en volgend jaar zitten wij in de jury en zal in Canada plaats vinden. Ook zitten wij elk jaar in de jury van de European Oyster Opening Championship in Trollhättan (Zweden)